mapmapmuzeu mappoze 

Evenimente trecute

mapmapmuzeu mappoze 

Evenimente trecute

Elastique - Axenia Roşca
expoziţie/instalaţie

19 noiembrie - 13 decembrie 2013

Expoziţia a fost distinsă cu Premiul Institutului Francez Cluj - Napoca în cadrul concursului Expo Maraton 2013.

Proiectul are ca punct de pornire conceptul creativ legat de spațiul scenografic. Fiind vorba de un labirint imaginativ, artista a pornit de la ideea posibilității de a experimenta metode de modelare a unui ambient scenografic realizat din materiale textile utilizând diferitele caracteristici ale acestora: transparență/opacitate, elasticitate etc. Noul spațiu creat are rolul de a modifica stările emoționale ale spectatorului, acesta fiind implicat direct, participant și parte integrată a instalației ambientale. Senzaţia de imersiune este amplificată de efecte vizuale (lumini colorate, proiecții video), efecte sonore și olfactive.

Hans-Mattis Teutsch - Un avangardist transilvănean
expoziţie de pictură

8 noiembrie - 1 decembrie 2013

Expoziţia prezintă evoluţia creaţiei artistului brașovean Hans Mattis-Teutsch (1884-1960) prin prisma legăturilor cu avangarda artistică. Cele 46 de lucrări de pictură, grafică și sculptură din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov ilustrează etapele stilistice parcurse în anii 1908-1939, perioadă de maximă creativitate, când Mattis-Teutsch a activat în cadrul mişcării de avangardă din România (Contimporanul, Integral), Ungaria (Ma) şi Germania (Der Sturm).
deco1

Lucia Buzac
expoziţie de pictură

16 octombrie - 17 noiembrie 2013

Abordează majoritatea tehnicilor picturii - pastel, cărbune şi ulei - şi a expus în ultimii ani în expoziţii personale şi colective, în calitate de membră a Asociaţiei "Romul Ladea". Tablourile sale se află în colecţii private din România, Europa şi America de Nord. Deliu Petroiu: "Lucrările Luciei Buzac sugerează o atmosferă romantică. Spiritul romantic se manifestă mai pregnant mai ales în lucrările realizate pe un fond închis la culoare, de unde răsar diverse flori colorate, de o gingăşie debordantă."
deco1

Retrospectivă Molnar Zoltan
octombrie 2013

Molnar Zoltan, născut la Sf. Gheorghe în data de 13.10.1937, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Kadar Tibor, Szervaciusz Jeno şi Abody Nagy Bela. A activat ca profesor în cadrul facultăţii de Arte din Timişoara în perioada 1963 - 1972 după care a urmat o activitate de grafician în cadrul Teatrului Maghiar de Stat Timişoara, perioadă în care a avut colaborări cu Opera Naţională din Timişoara la spectacolul de balet contemporan„Chore Studio Temesiensis” sub bagheta dirijorului si compozitorului Nicolae Boboc şi participarea reputatului prim-balerin Francisc Valkay. "Înainte ca artişti ca Vasarely sau Agam, Pol Bury sau Soto sa fie reduşi la puţinele pagini ale unei istorii ce-şi devoră fiii, timişoreanul Molnar Zoltan le căzuse victimă. Credea cu sinceră religiozitate în muzicalismul imaginii. În raport cu Vasarely însă, Molnar este ceea ce este o catedrala gotică in comparaţie cu una romantică. Scopul lor pare supus, aceleiaşi estetici, aceleiaşi metafore a universului ca vibraţie şi armonie ...”(Coriolan Babeţi)
deco1

Colecţia Aurelia Veronica Filimon Evantaie de ieri şi de azi
16 iulie - 10 octombrie 2013

Muzeograful Marcela Oprescu, curatorul expoziţiei, a selectat 86 de piese din cele peste 200 cât numără această colecţie unică în ţară, achiziţionate pe parcursul unei vieţi, cu pasiune şi măiestrie, de către doamna Aurelia Veronica Filimon, fiica eruditului folclorist Aurel Filimon, fondatorul Muzeului de Arheologie şi Etnografie din Târgu-Mureş. De mici sau mari dimensiuni, din dantelă, pergament sau pene, din sidef, baga sau lemn preţios, pictate, sculptate sau încrustate, manufacturate de-a lungul vremii pe bătrânul continent sau în Extremul Orient, evantaiele acestei expoziţii au în comun frumuseţea şi romantismul. Ele nu sunt doar accesorii vestimentare ci şi modalităţi de manifestare a eleganţei şi cochetăriei feminine prin intermediul unui limbaj secret.
deco1

Sculptura - Grigorie Minea
12 septembrie - 1 octombrie 2013

Sculptura lui Minea a rămas centrată în jurul umanului, văzut mai degrabă în ipostaza sa armonioasă, echilibrată, aşa cum se întâmplă în cazul structurilor clasice, cărora Minea le aparţine tipologic. Afirmă indirect o nevoie de stabilitate şi certitudini pe care artistul le găseşte în revenirea atentă, răbdătoare asupra temelor mari ale sculpturii dintotdeauna, fie că e vorba despre portret, despre nud sau despre compoziţii alegorice. Un gust al atemporalului se citeşte aici, ceea ce nu înseamnă nici absenţă a creativităţii, nici abandon în rutină, ci dimpotrivă, adâncire prin efort stăruitor, continuu, în teritoriul asupra căruia Minea se simte suveran.
deco1

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană,
în colaborare cu Muzeul de Artă Timişoara
cu sprijinul Fundaţiei Orange

Simte Arta la Timişoara

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană, în colaborare cu Muzeul de Artă Timişoara şi cu sprijinul Fundaţiei Orange, derulează în perioada 1 mai – 31octombrie 2013 proiectul „Simte arta în 6 muzee“, ce îşi propune îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile muzeale. Zilele acestea, la Muzeul de Artă Timişoara s-a instalat covorul tactil şi urmează să se realizeze reproduceri după tablouri şi cataloage în Braille cu descrierea muzeului şi a reproducerilor. Covorul tactil este completat de audioghidurile dedicate nevăzătorilor.Obiectivele proiectului sunt: - introducerea în muzeele partenere a echipamentelor şi serviciilor adaptate persoanelor cu dizabilităţi (exponate dedicate, tangibile, cataloage, hărţi în limbaj Braille, covoare tactile, lize electrice, ghiduri audio, interpreţi mimicogestuali); - organizarea de vizite şi ateliere gratuite în muzeele partenere - creşterea gradului de conştientizare şi promovarea oportunităţilor de acces în muzee pentru persoanele cu dizabilităţi.
deco1

Arta germanilor din Transilvania (secolul XX)

Lucrări de pictură şi grafică din colecţia
Muzeului Naţional Brukenthal
5 septembrie - 11 octombrie 2013

deco1

Albrecht Dürer şi epoca lui
Grafică germană din secolele XV-XVI

deco1

Igor Isac – În umbra destinului
iunie 2013

Expoziţia conţine 50 de lucrări de pictură şi va fi deschisă publicului la Muzeul de Artă Timişoara (sălile Visconti) până în data de 26 iunie 2013, putând fi vizitată zilnic între orele 10-18, luni închis. “Destinul, cu a cărei umbră voluptoasă, se pare, ne identificăm, se desprinde, desigur, din trecutul nostru (nu prea îndepărtat) sumbru și derizoriu. Fața luminoasă a destinului e departe de noi… Astfel, lumina palidă din jurul nostru (o lumină puternică ne-ar fi adâncit în beznă, prin orbire) ne oferă prilejul, oarecum favorabil, de a descoperi, totuși, în noi chipuri inedite și încă vii. Acestea ne ajută să ne ducem cu demnitate, până la capăt, crucea destinului, la care suntem condamnați”. (Igor Isac)
deco1

Muzeul de Artă Timişoara
în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal

Manifest mai-iunie 2013

"Manifest" s-a concretizat prin realizarea unor lucrări măşti care au fost create împreună cu o grupă de elevi din cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu şi însumează aproximativ 50 de lucrări care au la bază un mesaj social. Minciuna, făţărnicia, tehnologizarea, falsitatea, trădarea sunt câteva elemente care se regăsesc în jurul adolescentului de azi, iar aceste caracteristici se punctează şi în expoziţia care va avea loc în perioada 18 Mai-30 Iunie la Muzeul de Arta Timişoara, prin expresivitatea lucrărilor şi modul lor de prezentare. Acest manifest al adolescentului este, poate, ca un semnal împotriva sistemului în care sunt atraşi şi antrenaţi sa participe cu toată dăruinţa, alături de nişte oameni şi nişte reguli cu care nu sunt în totalitate de acord. Descoperă astfel gustul neantului şi cumplita amărăciune a non-existenţei.
deco1

Muzeul de Artă Timişoara în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal

Portretişti germani şi austrieci din secolele XVII-XIX din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal
mai-iunie 2013

Parteneriatul dintre Muzeului Naţional Brukenthal şi Muzeul de artă Timişoara, continuă în acest an cu deschiderea celei de-a treia expoziţii de pictură germană şi austriacă din colecţiile pinacotecii sibiene în sălile timişoreanului Palat Baroc. După etalările de naturi statice (2011) şi de tablouri ale unor peisagişti (2012), expunerea lucrărilor unor portretişti ai acestei şcoli, completează imaginea de ansamblu pe care publicul interesat şi-o poate face în privinţa colecţiei de pictură germană şi austriacă din cadrul Galeriei Brukenthal.Expoziţia noastră prezintă o suită de portrete şi autoportrete reprezentative pentru perioada secolelor XVII – XIX, lucrări aparţinând unor portretişti germani şi austrieci cunoscuţi în epoca lor, azi apreciaţi şi reevaluaţi de istoricii de artă contemporani, cunoscători ai fenomenului artistic din acele vremuri. Pentru a forma vizitatorului o viziune mai complexă asupra genului portretistic german şi austriac, pentru simeza expoziţiei am selectat portrete şi autoportrete dintre cele mai expresive şi reprezentative pentru gustul epocii, lucrări aparţinând pictorilor: Gottfried Auerbach, Peter Brandel, Johann Kupetzky, Martin Meytens, Christian Seybold, Johann Feuerlein etc.
deco1

Muzeul de Artă Timişoara în parteneriat cu Clubul Economic German DWC Banat şi Asociaţia Piaţa Unirii

De la diamant la mecatronică - sau despre tradiţia meseriilor în Banat
sâmbătă, 15 iunie, 2013

Proiectul Şcolii Duale a debutat în urmă cu doi ani, fiind iniţiat de DWC Banat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria Municipiului Timişoara şi companii de succes şi se adresează elevilor din clasa a IX-a. Participanţii vor avea posibilitatea să asiste la demonstraţii de măiestrie ale meşterilor tradiţionali, dar şi ale unor experţi în tehnologiile actuale, de la verificarea unui diamant până la explicarea principiilor de bază ale mecatronicii. Pentru elevi, întâlnirea va facilita cunoaşterea un sistem educaţional profesional atractiv - sistemul Şcolii Profesionale Duale (dupa model german) – prin întâlniri cu reprezentanţi ai firmelor de succes din Timişoara (potenţiali angajatori), experţi, modele de bună practică.
deco1

Bertalan 83 - note dintr-un caiet de studiu
joi, 30 mai, 2013

Cu prilejul zilei de naştere şi a împlinirii vârstei de 83 de ani a artistului timişorean Ştefan Bertalan Muzeul de Artă Timişoara anunţă un moment de reverenţă pentru Maestru marcat de o expoziţie cu lucrări din caietele de studiu ale artistului aflate în colecţia muzeului. Evenimentul va avea loc joi, 30 mai a.c., de la ora 13, în Sala Baroc a Muzeului de Artă Timişoara, Piaţa Unirii. Organizatorul evenimentului este artistul plastic Dan Palade.
deco1

Cosmin Paulescu - Stop Joc
16 mai - 16 iunie 2013

„ PRIMII ÎN SPORT – PRIMII LA ÎNVĂȚĂTURĂ”, era textul unei lozinci din sala de sport unde îmi asumam primele experiențe sportive ca elev al ciclului gimnazial în perioada anilor '80. Acest citat - lozincă, recuperat din memoria noastră reziduală și colectivă mi-a inspirat construcția unui întreg segment vizual cu tentă sportivă, ciclul de lucrări „Harta". Cosmin Paulescu (Cozo)
deco1

Institutul Cervantes din Bucuresti - Tipos Latinos 2012
5 aprilie 2012

Fonturi Latine este spaţiul natural de întâlnire şi schimb reciproc al comunităţii tipografice latino-americane. Principalul său scop este organizarea Bienalei de Tipografie Latino-Americana, ajunsă la cea de-a V-a ediţie şi care reprezintă continuarea bienalelor din 2004, 2006, 2008 şi 2010. Are drept obiective canalizarea şi răspândirea talentului şi producţiei designerilor de fonturi latino-americani nu doar în regiunea vastă ce se întinde din Mexic pâna în Argentina, ci şi în restul lumii. În ultimele două decenii, dezvoltarea de fonturi tipografice în America de Sud a cunoscut o creştere exponentială, nu numai din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ, atingând un grad de maturitate ce rivalizează cu şcolile de mare tradiţie din Europa, un continent cu peste cinci secole de experienţă în domeniu.
deco1

Sever Săsărman - Copacul Vieţii
aprilie 2013

Născut în 1930 în Ardeal, Sever Săsărman este membru al Societăţii Artiştilor Francezi din Paris, al Academiei Italia, al Asociaţiei Siciliene de Litere şi Arte şi al Asociaţiei Ticinezi – Elveţia. Din 1957 a participat la numeroase expoziţii regionale, naţionale şi internaţionale în Europa, America şi Asia. „Sever Săsărman urmează expresionismul abstract influenţat de Fautrier, Wols şi în mod special Jean Dubuffet. Poveştile lui par triste. Există o axă de aur a lumii, există nori trecători, învolburări cenuşii, există marine, păsări şi flori, există abrupt un aer de argint. Ciudat interesat de elementele fără soliditate, cer – nori – apă, Sever Săsărman se joacă cu recunoaşterile, cu geometria abstractă şi puterea evocativă. Totul devine misterios şi contemplativ. În cazul lui Sever Săsărman nu este neobişnuit ca pictura abstractă să fie un act simbolic, cum nu este neobişnuit ca fiecare imagine să fie incompletă aşa cum este de fapt fiecare amintire. Neobişnuită este însă lumea artistului. Fie că este vorba despre o formă fixă sau o serie, nu pătrunzi într-un univers care pre-există artistului; universul este întotdeauna creat, suscitat printr-o atingere individuală.
deco1

Simpozionului Internaţional de Pictură Gărâna 2012, ediţia a II-a
16 aprilie 2013

Organizat de Fundaţia Herczeg, în parteneriat cu Muzeul de Artă Timişoara, simpozionul de la Gărâna a a aşezat laolaltă, între 12-25 august 2012, în spaţiul pitoresc al localităţii de munte din sudul Banatului, cunoscut culturii încă din anii '50, atunci când Julius Podlipny se retragea în acele locuri, patru artişti din România şi patru din Europa: Gopal Dagnogo (Franţa), Laëtitia Ferard (Franţa), Edwige Fouvry (Belgia), Adil Yusif (Azerbaijan), Miron Duca (România), Robert Köteles (România), Adrian Chira (România) şi Cristian Sida (România).Ca și în edițiile anterioare, miza simpozionului nu a fost una legată de mimetismul locurilor şi nu şi-a propus să ofere pastişe ale peisajului local. În profunzime, pariul unor asemenea întâlniri vizuale e dat de descrierea unor „confruntări” pe care doar artiştii plastici ştiu să le sublinieze - înfruntarea culorilor, mai ales, și, apoi, a geometriilor.
deco1

Suzana Fîntânaru - Baia; Zidarta - desen/pictură, obiect, instalaţie;
3-24 aprilie 2013

„Misterioasa sală cu ziduri de caramidă „la vedere„ de la parterul Muzeului de Artă, în stânga intrării principale a fost motivul deschiderii acestei expoziţii-ambient intitulată „ZidArta„ (Remember-Palatul Baroc ). In anul 1992 în ruinele Palatului Baroc a avut loc manifestarea artistică „Pamântul”. Am participat cu o instalaţie amplă, monumentală intitulată ”Ambalaj pentru suflet”, expusă în „Sala de bal”. A urmat Festivalul internaţional „Zona Europa de Est”. Peste timp, din ruine, s-a prefigurat în toată splendoarea Palatul Baroc oferit contemporaneităţii după o lungă aşteptare. Sala cu ziduri de cărămidă de la parterul Muzeului de Artă în sine este o mare „lucrare". Zidurile roşcate cu arcade armonioase, ferestre mici şi obloane negre m-au fascinat mereu stabilind în timp un dialog cu trecutul experimentat în acest loc. Astfel s-a născut proiectul "ZidArta", zidul care asimilează, opera de artă, frumuseţea, împreună eternizate".

Sorin Scurtulescu - Roma,corp urban

2-14 aprilie 2013

Marți, 2 aprilie 2013, ora 18.00, la Muzeul de Artă din Timişoara va avea loc vernisajul expoziţiei “Roma, corp urban” a artistului vizual Sorin Scurtulescu, fost bursier “Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma. Lucrările prezentate în cadrul expoziţiei „Roma, corp urban” fac parte dintr-o serie recentă de picturi realizate în plein air. Seria cuprinde corpul urban, concentrarea scenografică creată de lumina stradală în diverse puncte de interes. Lucrările incluse în expoziţie sunt realizate în tehnica clasică a uleiului pe pânză.
deco1

Goya - Cronicarul tuturor războaielor
Dezastrele şi fotografia de război; 2 februarie-31martie 2013

Violeta Neamţu;Copiii din Mali; 8-31 martie 2013

Evenimente 2012

logoj